Siirry sisältöön

Omaksu roolisi ja käy

4 maaliskuun, 2013

Olen alkuvuoden aikana tehnyt onnistuneen paluun varhaisteini-ikäni ehkä jännittävimmän kokemuksen äärelle ja saanut vihdoin, yli viidentoista vuoden odotuksen jälkeen, rakkaan harrasteeni takaisin.

En puhu alkoholista, nuuskasta, liimanhaistelusta saati tytöistä, vaan ehdasta punaisesta laatikosta, yhdestä länsimaisen korkeakulttuurin suurimpien saavutusten joukkoon kuuluvasta hengentuotteesta, eli alkuperäisestä Dungeons & Dragons -roolipelistä.  

Pelikertoja ala/yläasteella ei ollut kovin monta, mutta ne harvat hetket olivat maagisia. Jännittyneet matkat kaverini talolle, jossa odotti hahmolomakkeita, tuhnuisia lyijykyniä ja ruutupaperia, eriskummallisia noppia sekä itse pelinjohtaja, seikkailun ja maailman luoja, pirullinen pilke silmäkulmassaan.  Kiperät tilanteet, jatkuva kuolemanvaara, hirmuisen surkea rahatilanne, kiven takana olevat kokemuspisteet ja epätietoisuus seuraavasta pelikerrasta…

kuva: wikipedia

En osaa sanoa, mitä ihmisillä tulee keskimäärin mieleen sanasta ”roolipeli”, sillä omaan yleissivistykseeni roolipelaaminen on kuulunut edes auttavalla tavalla lapsuudesta asti. Siten myös tiedän D&D:n valtavan suuren vaikutuksen 60-luvun jälkeiseen populaarikulttuuriin, enkä oikein edes tiedä mistä aloittaa. Kyse ei kuitenkaan ole visvasyylänaamaisista nörteistä, jotka juoksevat loskaisessa lähiömetsikössä muovimiekat kädessä ja äidin hame päällä (se on larppausta se), vaan numeronmurskaukseen, yhteisöllisyyteen ja mielikuvitukseen perustuvasta elegantista pelisysteemistä, jonka rajoina ovat ainoastaan inhimillisen kekseliäisyyden rajat. Pelinjohtaja ja sääntökirja antavat mekaniikan ja lait, joiden puitteissa pelaajien yhteistyö kirnuaa tarinan ja kokemuksen.

Johdattavan oppimäärän tästä kaikesta voi lukea esim. Limun ropellukset -blogista, jonne virtuaalipeliseurueemme kirjoittelee asiaa D&D:stä. Löysin Facebookin ja ystävien välityksellä kyseisen peliyhteisön, ja jo useamman kuukauden ajan olenkin pelaillut roll20-virtuaalipöydän ja Teamspeakin välityksellä kerrassaan mukavien ihmisten kanssa vanhaa kunnon luolastokomppausta. Historiallisista katsauksista (kirjallisuudesta kiinnostuneiden kannattaa tsekata ainakin kulttikirjailija Jack Vancen vaikutus taikajärjestelmään) vastaavat kokeneemmat pelaajat Iimu ja Niklas, oma panokseni on toistaiseksi pelisessioidemme lokikirjan pitäminen.

Kaikki virtuaalisesta roolipelaamisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Yleistietoja tarkemmin täällä.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: