Skip to content

Muistiinpano Alien: Covenantista

Touko 25, 2017

Sisältää spoilereita, mikäli niihin uskoo.

-Olen varma, että on olemassa sana urosperäiselle synnyttämiselle. En tiedä sanaa, enkä nopeasti googlaamalla sitä löytänyt. Vastaan ui vain urosmerihevosia, jotka synnyttävät. Syngnathidae, merineulat. Joka tapauksessa ajattelen tuota sanaa kirjoittaessani Alien: Covenantista.

-Vaikka leffassa on Katherine Waterstonin esittämä sankari(tar) (kuten Prometheuksessa oli typecastattu Noomi Rapacen esittämä sankaritar ja alkujaan, tietenkin, Alieneissa Sigourney Weaver), voidaan sanoa alkuperäisen Alienin feministiseksikin määriteltävissä olevan ytimen kadonneen viimeistään siinä vaiheessa, kun isät ja pojat tulevat Covenantissa blakelaisen, bastardisoidun kitschin voimalla takaisin. Mitä naurettavinta penisoopperaa ja sellaisenaan osittain nautittavaa.

-Tavallaan Covenant on Alien-sarjan elokuvaksi aberraatio; se on pikemminkin Prometheus 2. Tämä siksi, että elokuvan huonoimmat jaksot ovat poikkeuksetta niitä, joissa on xenomorpheja tai niiden esiasteita. Pääosassa on elämän luominen ja siten Michael Fassbenderin esittämät androidit David ja Walter. Davidiin androidien luojaisä Peter Weyland istuttaa kysymyksen alkuperästä. Elokuvan loppupuolella selviää, että David on ns. hyvin sekaisin, tai vastaavasti mitä järkevin yrittäessään luoda uudenlaista, ”täydellistä organismia”. Samalla tuli tehtyä kansanmurha, i accidentally genocide, is this bad?

-Se, miksi xenomorphi olisi sen täydellisempi kuin Prometheuksestakin tuttu, ilman välityksellä leviävä kantaisänsä, on kysymysmerkki: jälkimmäinen kun on, määritelmänkin mukaan, postmoderni, näkymätön ja sinällään huomattavan paljon vaarallisempi kuin oraali-imukuppinsa välityksellä leviävä ”täydellistymä”. No, ainakin xenolla on se kuuluisa happoveri.

-Tämä täydellistymä on tietenkin nostalgian jälkikäteisasennus: pääsemme Covenantissa jälkijättöisesti näkemään, kuinka oman nostalgiamme rakas kohde syntyi. Samalla kohde häpäistään, kuten aina jos halua aletaan selitellä. Tai Toista.

Covenant on siis syntytarina, mikä on keskimäärin aina huono idea juuri psykologis-mytologisista syistä: ketään (paitsi tutkijoita) ei kiinnosta, mistä painajainen tulee. Itseäni kylläkin kiinnostaa lähinnä juuri tämä kysymys, minkä takia olen surkea prosaisti: kyse ei ole valehtelemisesta, vaan hillitsemisestä, itsensä estämisestä.

Covenantin maalaamien suuntaviivojen perusteella vaikuttaisi siltä, että ihmiset itse loivat xenomorphit, mikä on mitä väsyttävin trooppi, mutta toisaalta Covenantin dynamiikassa ihan ok ratkaisu. Fassbender on joka tapauksessa parasta koko elokuvassa, joten luokoon hän myös xenomorphit, miksei.

-Itse asiassa elokuvan ns. parhain kohtaus on se, jossa Fassbender opettaa toista Fassbenderiä (ts. David Walteria) puhaltamaan ja sormeilemaan huiluaan, siis Fassbenderin huilua, siis omaa huiluaan. Aito vuorosana: ”I’ll do the fingering.” Harmikseni David ei pyydä Walteria tekemään salaattia.

-Tämä autofellaation teema ei varmasti ole vahinko; mikä voisi olla sopivampaa, kuin ihmisen luoma urosandroidi imemässä kuvainnollisesti omaa kulliaan? ”Luonnollisesti” (siis sanan vanhoillis-skolastis-biologisessa merkityksessä) moisesta liitosta ei hyvää seuraa. Lopputulema kun penetroituu sinuun suusi kautta ja tulee syntyessään ulos vatsasi läpi.

-Audiovisuaalisesti leffa on hieno kuin betonijyrällä ylitetty vehnäjauho. Ridley Scottin frigidin nätti kuva ja mittasuhteiden ymmärrys on aina ollut mieleeni. Olenhan Kubrick-fanipoika. Henkilöhahmot mahdollisesti kärsivät samalla, mutta lol, kiinnostaa [ ] ei kiinnosta [x]. Netflix, HBO ja kumppanit tuuttaavat joka tapauksessa pelkkää televisioteatteria suut ja silmät täyteen täältä ikuisuuteen (ja hyvä niin, nautin henkilöhahmojen psykologiseen harhaan pakenemisesta siinä missä muutkin.  Poikkeuksena hahmovetoisuuteen on tietenkin uusi Twin Peaks, joka sentään yrittää).

-Sitä paitsi hahmot toimivat tässä keskimäärin paremmin kuin Prometheuksessa, jossa oli mahdollisesti yksi huonoimmista käsikirjoituksista vuosiin. Toki miehistön esittely ja tuttavallinen chummailu tehtiin parhaiten alkuperäisessä Alienissa ja nyt vain toistetaan kaavaa, mutta se on ymmärrettävää: siitä on muodostunut vuosikymmenten saatossa trooppi. Oliko Howard Hawksin elokuvat tämän esiaste?

-Eihän kukaan haluaisi enää mitään toimintaa nähdä, sillä sitä ei ole ulkoisessa maailmassakaan, ainakaan hyvän puolesta. Kaiken maailman Avengersit ovat parhaimmillaan silloin, kun ensemble vaan hengailee ja jutustelee nasevasti. Friends, anyone? Uusi Guardians of the Galaxy Vol. 2 on niin viihdyttävä ja toimiva juuri siksi, että nasevuus ympätään mukaan toimintaan/toiminnan keskelle. Sillä vaikka GotG2:n(kin) toimintakohtaukset ovat melko yhdentekeviä, niitä jaksaa juuri naljailun vuoksi. Ylenpalttisella läskiksi lyömisellä ja metailulla samalla toki jossain määrin tuhotaan alkuperäisten sarjakuvien henkeä, mutta se on oma vyyhtinsä.

-Ai niin, kapteeni on uskon mies, koska elokuvaan haluttiin ympätä uskon mies. Millään lailla ko. alleviivattu usko ei itse juonessa näy. Lopuksi kapteeni kyllä pääsee ”luvatussa maassa” (eli vieraalla planeetalla) facehuggerin facefuckaamaksi ja täten hänestä tulee Joosef, joka synnyttää (vatsansa lävitse) uuden rodun Aatamin tai Jeesuksen: ensimmäisen xenomorphin.

-Kyllä, tätä roinaa ränniin vetäessään Susan Sontag tekisi polttoitsemurhan, jos eläisi.

-Mutta ei hätää, Raamatun ja Blaken (leffan nimen piti alun perin olla Alien: Paradise Lost tms. yhtä fantastisen typerää, mutta eipä tämä Herran ja ihmisen liittokaan mikään…) lisäksi runoviitteitä löytyy niinkin läheltä kuin Shelleyn Ozymandiaksesta vuodelta 1818! Hyvä runo, dänkki meemi.

-Vuonna 2017 whiteboyt eivät siis vieläkään ole ironisia käyttäessään antiikin/keskiajan/romantiikan kliseitä pop-oopperoidensa tykötarpeina.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: