Skip to content

The Bridge of Spies, nopeasti

joulukuu 30, 2015

Ah, Bridge of Spies. Spielberg vääntää hollywoodilaisen valistuksensa kahvat kaakkoon ja Hanks vetää Capran, Jimmy Stewartin ja Henry Fondan hatun päälaestaan läpi sellaisella voimalla, että villakangas vain suhisee.

Sillä jälleen kerran, ihan vain sillai täysin epäpoliittisesti ja mattimeikäläisesti ihmetellen tietenkin, jokamiespoikkeusyksilö nousee systeemin ja putkinäköisten poikien kinastelun yläpuolelle, pitäköön muut ne suurvaltasuhteensa, hän hoitaa tämän ja menee perheen luokse kotiin, sillä niin aikuiset & ennen kaikkea laki toimivat.

Ehkä tätä normatiivista historiamatskua sitten joku tarvitsee, en tosin tiedä kuka, paitsi keski-ikäiset tekijämiehet (Coenin veljekset mukana käsikirjoittamassa, heiltä tullee toiminnan arkisten yksityiskohtien dominanssi) itse, sillä on kovin vaikea kuvitella kenenkään muun enää uskovan esimerkiksi perustuslakiin. Philip Rothin haamu liikkuu vetten yllä ja kärsii eturauhaskivuista.

Toisaalta en valita, mainio leffahan tämä oli, niin hyvin tehty että katsoin mieluusti läpi sormien karikatyyrejä ja manipulaatiota. Sitä paitsi tirautin lähimain kyyneleen lopputekstien aikana, ilmeisesti laittoi koskettamaan kun sain kuulla, että päähenkilöheppu/jamppa johon leffa pohjaa oli neuvotellut yli 9000 ihmisen vapautumisen Kuuban kriisin aikana. Sikäli joku joskus jossain tekee työnsä hyvin. Harvinaista toimintaa minulta, mutta Spielbergin juusto on aina ollut sitä mehevintä ja moraalisesti arvelluttavinta juustoa.

Sitä paitsi kai yhden 40 miljoonaa dollaria voi käyttää 50-luvun lopun Berliinien rekonstruoimiseen, onhan valkoisen miehen historiaeskapismi eskapismia siinä missä supersankarieskapismi ja Star Warskin. Vuoden 2015 paremmassa neljänneksessä, kyllä kyllä.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: