Skip to content

Vuonna 2014 lukemani kirjat, osa 4

joulukuu 17, 2014

Robert Walser: Institute Benjamenta

Sveitsiläisen kulttikirjailijan lyhytproosatuotantoa esittelevä Kävelyretki ja muita kertomuksia julkaistiin pari vuotta sitten suomeksi ja Walser tunnetaankin ennen kaikkea lyhyemmästä tuotannostaan. Kävelyretkestä kannattaa lukea tämä Erkki Vainikkalan mainio ja kontekstoiva kirjoitus. Minun kirjoissani Institute Benjamenta pyyhkii kuitenkin Walserin novelleilla pöytää koska tahansa. Harras toiveeni olisikin, että Teoksen laadukkaassa Baabel-sarjassa julkaistaisiin lisää Walseria ja ensimmäisten joukossa nimenomaan Institute Benjamenta.

Alkujaan Jakob von Gunten -nimellä vuonna 1909 julkaistu omalaatuinen pieni päiväkirjaromaani on jo tekstimuodollisesti lähellä ideaaliani, mutta hieno ja häiritsevä teos on erityisesti siksi, koska kirjoittajan ja toisaalta kertojan intentiota on vaikea tulkita, varsinkin 110 vuotta myöhemmin. Kertoja Jakob von Gunten on kirjautunut Benjamenta-instituuttiin, jossa koulutetaan palvelijoita. Kirja koostuu melko pitkälti Jakobin nöyryyttä ja palvelualttiutta käsittelevistä mietiskelyistä, sekä hänen suhteestaan instituutin pitäjiin, Benjamenta-sisaruksiin. Erityisen kiinnostavaa on suhteuttaa teosta toisaalta Kafkaan (joka ihaili Walseria suuresti), toisaalta Nietzscheen – tai tulevaan kansallissosialismiin. Walserin vaikutus ja hengenheimolaisuus Kafkaan lienee melko ilmeinen, mutta Institute Benjamentan opit nöyrtymisestä, paikkansa tietämisestä, kohtalon täyttymisen odottamisesta ja palvelualttiudesta kaikkein suurimpana arvona ovat jonkinlaista anti-Nietzscheä. Samalla, kääntäen, juuri nämä arvot voidaan nähdä Freikorpsin ja myöhemmin natsipuolueen synnyn pohjalla. Sosiologi Klaus Theweleitin mukaan kohtalonsa mukisematta toteuttava kansa oli natseille elintärkeä, mutta puhuessaan kansasta natsit eivät toki puhuneet natseista; natsit itse olivat yläluokkaa, upseereita ja 1. maailmansodan sankareita, jotka kehittivät koko ideologian itselleen ja toisilleen. Kansa oli vain ylevöitetty ihanne.

Institute Benjamenta ei kuitenkaan missään vaiheessa sorru ilmeisen banaaliin palveluinnon parodiaan, vaan onnistuu lähimain agitoimaan lukijan puolelleen. Miksi haaveilla suuruudesta, kun voi pienentää itsensä näkymättömäksi? Miksi pakottaa muut palvelemaan itseään, kun voisi itse olla täydellinen palvelija? J.M. Coetzee mainitsee Walser-kirjoituksessaan (The New York Review of Books) yhteiskuntafilosofi Jean-Jacques Rousseaun sekä Dostojevskin eksistentialistiseksi kutsutun Kirjoituksia kellarista -teoksen, jotka tuntuvatkin ihan sopivilta viitepisteiltä. Tulkitsematta historiallisia konteksteja tai Walserin omaa elämää onkin mahdoton sanoa, onko Institute Benjamenta hienovireistä ja tarkkaa parodiaa ajan hengen tendensseistä, vaiko vilpitön uskontunnustus. Minä en osaa sanoa vieläkään, eikä Walserista itsestään ota pirukaan selvää. Mikään ei nimittäin varsinaisesti taistelisi sitä vastaan, etteikö kirja voisi olla ideologiassaan vilpitön, tai ainakin yksi mahdollinen puoli Walserin omasta psyykestä.

Klassisten hierarkioiden dynamiikat muovaantuvat teoksessa jatkuvasti, kun Benjamentan johtajasisarukset mieltyvät vuorotellen Jakobiin ja alkavat siten, väistämättä, menettää arvovaltaansa tämän silmissä. Mikä voisikaan olla epämiellyttävämpää kuin tiukka johtaja, joka ei olekaan enää tiukka, eikä siten johtaja? Tai johtajatar, joka alkaa osoittaa velvollisuudelle ulkoista kiintymystä, eikä siten enää palvele velvollisuutta? Eikä Jakob haluaisi muuta kuin löytää työpaikan, jossa palvella.

Samalla on suositeltava Quay-veljesten romaanin pohjalta tekemää omalaatuista elokuvaa Institute Benjamenta, or This Dream People Call Human Life.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: