Siirry sisältöön

Siitä, miksi retoriset kysymykset ovat retorisia

13 syyskuun, 2014

Haisenko minä kenties todella pahalta? Miten kiinnostava kysymys tuo onkaan! Aion ensin vastata yksinkertaisesti ”kyllä”, mutta ehkä voisin valottaa asiaa. Sillä sinähän sen tiedät, haisenko minä kenties todella pahalta, sillä haistat toisella tavalla kuin minä, varsinkin jos haju on minusta lähtöisin.

Minä tosiaan haisen todella pahalta sikäli, että pieraisin juuri, ja tunsin jo takamuksessani, että tämä pieru tulee varmasti haisemaan pahalta. Sillä peräaukko on yksi tarkimmista instrumenteista, erityisesti jos on tottunut sen runsaaseen käyttöön. Niinpä tunnistan peräaukollani jo sen, miltä pieru tulee haisemaan, tai ehkä paremmin: mihin hajujen kategoriaan se sopii. Istuvan ihmisen aikakaudella peräaukkoon kohdistuu kovin paljon informaatiota, erityisesti koska ulostamisasentomme ohjaa paineen juuri peräaukon renkaan supisteluun ja sulkijalihakseen. Nykyään olemme huomanneet, että istuminen on meille kovin vahingollista, siitä seuraa peräpukamien lisäkis yhtä sun toista elimellistä rasitusta, joten ehkä siirrymme vähitellen taas seisovan ihmisen kauteen. Pian alamme taas ulostaa kyykkien. Mutta se ei liity tähän.

Sillä voisi sanoa, että peräaukon ihmisten keskuudessa minä olen yksi taitavimmista ja perehtyneimmistä peräaukon tutkijoista. En puhu nyt vulgaarin seksuaalisessa mielessä, vaikka toki tuon lämpöisemmän ja piukemmin hyväilevän kalvopussin syke on minulle tuttu. Tarkoitan laajennetusti ajatellen vatsaani ja edelleen psyykettäni, sillä minun voisi sanoa olevan eräänlainen vatsastakokija. Kun ihminen jännittää tai kokee pakokauhua, hänen elimistönsä vetäytyy puolustuskannalle, toisin sanoen elimet sammuvat ja alkavat vapauttaa adrenaliinia, joka puolestaan auttaa vaaratilanteesta pakenemisessa. Esimerkiksi vatsalaukku lakkaa toimimasta ja tämä on minun elämälleni keskeistä, sillä olen ollut hirvittävän jännittynyt ja paniikkikohtauksiin taipuvainen koko elämäni, erityisesti nuorempana. Ensimmäisenä elimistä, mikäli ilmiselvästi vastuussa olevia aivoja ei lasketa, tähän reagoi vatsa. Niinpä on erityisen kiinnostavaa yrittää ruokkia itsensä silloin, kun vatsalaukku tuntuu piukalta pussilta tai kenties kurkun tietämille kiristetyltä trampoliinilta.

Tämä ja kenties muutamat muutkin seikat, kuten esimerkiksi lääkitykseni tai kenties jokin diagnosoimaton ruoka-allergia, ovat aiheuttaneet sen, että pieruni ja ulosteeni ovat aina haisseet, objektiivisesti katsoen, todella pahalta. Oma reaktioni asiaan on kaksijakoinen, sillä vaikka tiedostan seikan tabuluontoisen haitan muille, nautin usein omista pieruistani suunnattomasti. Toivon, että voisin puhua asiasta ilman, että mieleen muistuisi Saarikosken ja muiden egoistien itsetyytyväiset, omassa virtsassaan kylpevät lausunnot. Asiasta puhuminen on tietenkin herkästi jonkinlainen retorinen akti, jolla pyritään välittämään ja luomaan itsestä jotain rotevan välinpitämätöntä ja korskeaa kuvaa. Jopa siinä määrin, että siitä on muodostunut klisee, jonka avulla voi kuvitella tunnistavansa tietynlaisen ihmisen. Paskanpuhumisen kirjaimellinen trooppi.

Mikään tästä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että omat pieruni tuoksuvat lähes poikkeuksetta erityisen kiinnostavilta, usein jopa nautinnollisilta, sillä tiedostan niiden sairauteen tai hankaluuteen pohjaavan sävyn. Voisi jopa sanoa, että piereskellessäni toteutan eräänlaista tutkimusta, pyrin tekemään diagnoosia hajuaistini avulla, sanoisinko jopa, olfaktorisin keinoin. Tiedämme, että hajuaistilla on aisteista paras ”muisti”, tai näin on ainakin minun kohdallani. Seisoneen maidon ja emalin yhdistelmä saattaa esimerkiksi palauttaa mieleeni lapsuuteni mummolan kuistin, jonne oli aseteltu ruokaa kissoille ja siileille. Vastaavasti jos syön Lidlin paprikamausteisia nachoja, saattaa syntyvän pierun haju muistuttaa minua ensimmäisestä parisuhteestani. Puiden ja kukkien tuoksu. Aivan kuin koko muistini toimisi hajujen varassa!

Asia erikseen ovat toisten ihmisten pierut, jotka tuntuvat haisevan aina lähes samalta. Siinä, missä omista pieruistaan voi havaita satoja ellei tuhansia aste-eroja ja sävyjä, tuovat toisten ihmisten pierut mieleen lähes aina lehmänpaskan, yleisen vessan tai kenties jotain muistoja lapsuudesta, kuten vanhempien vessaan jättämä, tympeä lemu. Toisaalta on muistettava, että muiden pierujen tuoksua pääsee haistamaan kovin harvoin, sillä sen sijaan että piereskelisimme avoimesti, yleensä pidättelemme. Pääset haistamaan lähinnä puolisosi, lapsesi, kenties parhaiden ystäviesi pieruja, jos niitäkään.

Varsinaisen ulosteen haju on aivan toinen seikka, sillä siihen sotkeutuu toisella tavalla materiaalisuutta. Eihän voi samana päivänä puhua ekspressionisten öljyvärimaalauksen ja valokuvan katsomisen samanlaisuudesta! Sillä siinä, missä siveltimenveto saattaa tuntua välittömältä jopa kehollisessa määrin, valokuva tuntuisi kulkevan aina jotain pidempää, älyllistävää reittiä pitkin. Vertaustani ei tarvitse hyväksyä, ehkä joku kokee toisin. Mutta yritän vain sanoa, että pökäle haisee, sattuneista syistä, toisenlaiselta kuin pieru. Pierun voisi katsoa lähentelevän jopa idealismia. Erityisen kiinnostavaksi asian tekee sen, että erilaiset kankaat, erilaiset vaatekappaleet muuntavat myös pierun tuoksua. Kaikkein raain elämys on tietenkin ns. paljaalla päästetty pieru, eli välittäjäaineeton, alastoman takamuksen pieru. Eikö siinä olekin jotain kypsentämättömän pihvin väristä, jotain kyljyksenkaltaista?

Mutta palatakseni kysymykseesi: kyllä, minä se olen joka haisen. Pieraisin juuri, ja minusta tuntuu, että tuo kyseinen pieruni haisee erityisen kiinnostavalta. Luulen, että meidän olisi hyvä avata parvekkeen ovi ja kenties myös makuuhuoneen ikkuna.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: