Skip to content

Runollisia nostoja

lokakuu 26, 2013

Kronologin ensimmäiset kritiikit ovat ilmestyneet. Ohessa linkit kritiikkeihin ja pari lainausta.

Keskisuomalaisessa Teppo Kulmala:

Luoma-ahon runoista lukee ripauksen ajankritiikkiä, toisen emootioita. Yhteensä ollaan näihin viittaavista perinteisistä näkökulmista toki irti. Ajatusten bakteerikanta kihisee fyysisessä sulatusuunissa. Lukijan mieli hurisee paradoksin otteessa. Kirja karkottaa puolelleen. Sittenkin? Romantisoimatonta emootiota? Aika mainiota.

Turun Sanomissa Miikka Laihinen:

Sanotaan heti kärkeen, että V.S. Luoma-ahon kolmas teos Kronologi on paitsi tekijänsä tähänastisen tuotannon onnistunein kokonaisuus, myös vuoden 2013 parhaita runokokoelmia. Luoma-ahon kolkon vision arvo kuitenkin valkeni allekirjoittaneelle vasta arviota kirjoittaessa, niin kuin hyvän kirjallisuuden kanssa toisinaan käy. Lukukokemus itsessään ei ollut sieltä miellyttävimmästä päästä.

Vielä näitäkin pitkät ja perehtyneet (mistä olen näinä päivinä kovin, kovin iloinen) tekstit kirjoittaneita kriitikoita kovemman vaivan taisi nähdä Erika Laamanen, jonka hieno luenta Kronologista on luettavissa Runomiimejä-blogista, jota hän pitää yhdessä Eveliina Laurilan kanssa.

Vaikka Kronologi sanoo, että todellinen vieraantuminen luonnosta on alkanut, se ei ole täysin menettänyt toivoaan. Kaipuu luontoon pitää pintansa: mutterit muistuttavat luonnon spiraalirakenteita, keho sulattaa nyrkkiin puristetun jääkimpaleen, nauru purskahtaa joskin vaikeasti ihmisruumista.

Poesian tiimoilta lisää hyviä uutisia, sillä Teemu Manninen voitti Katri Vala -palkinnon teoksellaan Paha äiti. Bonuksena Erkka Filander on Helsingin Sanomien esikoispalkintoehdokkaana teoksellaan Heräämisen valkea myrsky.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. lokakuu 26, 2013 11:36 pm

    V*tun kovaa kamaa!

  2. marraskuu 11, 2013 7:58 pm

    Onnea, hyvä meininki!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: