Siirry sisältöön

Pari kiinnostavaa blogia & niiden pohjalta

14 joulukuun, 2011

Tytti Heikkinen perusti kolmannen runokokoelmansa laajennukseksi blogin, joka tuntuu käsittelevän itseäni erityisen läheisesti kiinnostavia kysymyksiä, kuten ”mitä taiteessa, mediassa ja runoudessa postmodernismin jälkeen?” Kannattaa lukea myös kommentit, jos haluaa mietiskellä atemporaalisuutta, spekulatiivista realismia (johon liittynee tämä tekstini), paramodernia sun muita sanahirviöitä.

Mainio juttu, olen Tytin blogissa aistivinani tuulahduksen siitä, mitä olen englanninkielisellä puolella viime aikoina seuraillut, siis nämä ”flarfin jälkeiset”. Sam Pinkin ja kumppaneiden lisäksi pääasiallisesti Montevidayo, joka on mainio ja tiiviisti päivittyvä kollektiiviblogi. Meininki lipsahtaa välillä tekosyvälliseksi sanahelinäksi kuten PoMon, queerin, Deleuzen ja flarffin jalanjäljissä kuuluukin, mutta yleisfiilis on avoin ja innostunut. Tässä(kin) tapauksessa tuntuu elävän postmodernille (tai mitä se nyt sitten onkaan) ominainen henki: itse metapuhe on usein kiinnostavampaa ja jopa koskettavampaa kuin varsinaiset sovellukset (esim. runot).

Mutta uuden runouden määrittelemätöntä henkeä haisteleville suosittelen erityisesti lukemaan Tuli & Savun uudesta Kritiikkikirjasta Teemu Mannisen ja Maaria Pääjärven esseet kriitikon tehtävästä ja niiden jatkumoksi, jos englanti sujuu, tämän tekstin.

Mutta lienee vain luonnollista, että jos kaikki kerran yhteisöllistyy digitaalisesti (onko niin, en minä tiedä, tuntuu siltä), jos yksilön merkitys vähenee ja kaikki ovat yksin enää yhdessä, datavirran äärellä, pakenee myös luovuus meemipooleihin ja flipperi-ideointiin. Kaikki tuntuvat olevan joka tapauksessa jatkuvasti multitaskaavassa liikkeessä, joten tähän virtaan kytkettynä myös inspiraatiot ja ajatukset ovat nopeampia ja hektisempiä, interaktiivisia siinä mielessä, että niitä ei ole tarkoitettukaan suvereeneiksi.

Toinen kiinnostava uusi blogi on Henriikka Tavin 12, joka on niin ikään kirjan, tai kirjasarjan, marginaaliksi perustettu, enemmän työpäiväkirjan kaltainen.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: