Skip to content

”linnut on yössä tahra käteen”

Touko 31, 2011
tags:

Obskyyrin suomalaisen marginaalikirjallisuuden tahdittomia helmiä harjaa paleontologin kärsivällisyydellä esiin tutkija-ystäväni Juri Joensuu, jonka olennossa on tuloillaan myös hieno runoilija. Tällä kertaa hänen (t)yöpöydälleen oli asettunut Henrik Alceniuksen debyyttirunokokoelma (ja tekijänsä ainoaksi jäänyt, ainakin tähän eris[kummalliseen]nimeen pukeutuneena) Mitä tämä on, Tammea vuodelta 1964 .

Lievepuhe paljastaa kokoelman (ainakin) osittain metodiseksi, sillä ensimmäinen osasto on koostettu Saarikosken Mitä tapahtuu todella -kokoelman sanoista, säilyttäen sanamuodotkin, mutta järjestystä muuttaen. Muutoinkin käy taas ilmi, että Suomessa oli nykyisenmakuista runoutta 60-luvulla, mutta modernismi paskansi sen päälle aaltomaljakon, minkä seurauksena hakeuduttiin analyysin sijasta itsemurhaan tai tyhjiöön.

Hakukoneet löytävät Alceniuksesta vain tämän IMdb-krediitin Maunu Kurkvaaran kokeelliseen elokuvaan Raportti eli balladi laivatytöstä (1964). Muuta en löydä. Huhupuheita Alceniuksen kohtalosta ja mahdollisista sukurasitteistakin kuulin, mutta ne jätettäköön tässä jakamatta.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: