Siirry sisältöön

A word from Pat Bateman

19 joulukuun, 2010

Phil Collins’ solo career seems to be more commercial and therefore more satisfying in a narrower way.

Amerikan Psychon Genesis/Phil Collins -mehustelu on ihan uskomatonta matskua jo sinällään, varsinkin kun olen vuosien saatossa itsekin siirtynyt proge-Genesiksestä (jota en nykyään pystyisi kuuntelemaan edes väkisin) 80-luvun hitti-Genesiksen pariin (joka on parhaimmillaan ihaninta missään & Sussudio on tanssilattialla ihan kärkikympissä), mutta minusta tuntuu siltä, että teoksen teemat elävät näinä päivinä uutta nousuaan. No hyvä, julkaisusta on vasta parisenkymmentä vuotta, mutta vielä 2000-luvun alussa American Psycho vaikutti lähinnä historialliselta romaanilta.

Äkkiseltään tietenkin näyttää siltä, että esteettiset motiivini poikkeavat Batemanin motiiveista. Näin ei silti suinkaan välttämättä ole. Nykyhipsterit rakastavat juuri niitä samoja asioita, joita Batemankin rakastaa. Välissä voi olla ironinen tai nostalginen (jälkimmäinen on huomattavan tärkeä seikka) etäisyys, mutta silti tai juuri siksi.

Hieman huvittavasti nykyjupit taasen eivät välttämättä tiedä lainkaan, kuka on Phil Collins tai vaikkapa Huey Lewis & the News, sillä musiikkihistorian tuntemus vaatii sivistystä ja jonkinlaista tietämystä alakulttuureista. Nykyhipsterit pitävät Phil Collinsista siksi, koska hän edusti 80-luvun lopussa kaikkein pöhöttyneintä, vakaalla ammattitaidolla tehtyä listahittimentaliteettia, jossa ajan henki on kuin tiukassa kuin räkä. Sama koski alkuperäisiä juppeja.

Kasari ja juppiaika ovat nostalgiaa ja/tai retroa. Samasta syystä nettien kuvapalstat täyttyvät räikeästä VHS-estetiikasta ja 8-bittisen Nintendon kaihoisasta muistelusta. Jokainen vuosi on epätoivoisempi ja synkempi kuin edellinen. Johtui tämä sitten subjektin itsensä vanhenemisesta tai kulttuurin rappiosta, yhdentekevää. 2010-lukuun verrattuna Genesiksen Land of Confusion on Spitting Image -videoineen kuin kodikas tuutulaulu lapsuudesta.

Syvemmin tarkasteltuna tämän voi nähdä myös haltuunoton ja muovaamisen prosessina, mitä alakulttuurit ja ääri-ilmiöt yleensäkin ovat. Toisaalta kierrätystä, detournaamista tai deleuzelaista loisimista.

Entä Patrick Bateman? Onko hän kodikas hahmo? Tietenkin. Entä onko hän samastuskelpoinen? Ehdottomasti. Raiskaisinko ja tappaisinko minä kokkelipöllyissä huoria? Tuskin. Mutta minä olen antibiootteja täynnä oleva mutatoitu lehmä. Pystyn päättämään, koenko tunteita vai en. Bateman on valokaapeliviidakoksi muuttuneesta roinamerestä noussut turtunut jumala, maanisesti virnistävä avatara.

Ei hän kauaa pysty olemaan merkityksellinen ja painovoimainen, tietenkään, mutta ohikiitävän hetken.

Christian Bale vetämässä Batemanin roolia on tuplasti ihana ja inspiroiva asia niille, jotka muistavat Balen apeshit-hetkestä Terminatorin kuvauksissa.

4 kommenttia leave one →
 1. maurelita permalink
  4 tammikuun, 2011 7:47 pm

  kirjaa en ole lukenut (vaikka sen suositteleminen oli jossain vaiheessa lähes muoti-ilmiö, en epäile kirjan ansioita ja vastikään sen alkukielellä kahlannut ystäväni totesi miten paljon kirjasta jää väkisin pois valtava määrä olennaisia yksityiskohtia elokuvaversiossa), mutta kyllähän tuo leffakin aika pysäyttävä on, samanaikaisesti kun se on sekä ironinen että hauska. Tekele on kestänyt hyvin aikaa ja aika moni palikka osuu leffassa täydellisesti kohdalleen: näyttelijät, tyylilaji, muu ulkoinen uskottavuus ja ajankuva. Jotkut kohtaukset ovat aivan briljantteja absurdiudessaan..
  Maailmassa saisi olla paljon enemmän AmericanPsykon ”kaltaisia” tyylipuhtaita revittelyjä.
  Tuon nähtyään on hyvällä tavalla hämmentynyt olo..

  Harkitsen kyllä kirjan lukemista:)

Trackbacks

 1. Vuoden 2010 kirjat: proosa ja tieto osa 2 « Alussa oli sana
 2. Vuoden 2010 kirjat osa 3: American psyko « Alussa oli sana
 3. Sananen jokaisesta vuonna 2011 katsomastani elokuvasta, potentiaalisen megamerkinnän osa 1 « Alussa oli sana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: