Siirry sisältöön

Ykskakkaakskaa

5 joulukuun, 2010

Urbaani sanakirja sanoo seuraavaa aiheesta SinäTuubaPaska:

Suomen kielinen vastine Englannin kieliselle YouTube Poopille, eli YTP:lle. SinäTuubaPaska on nettivideoiden laji, joka käsittää sekavaa remixaustyyliä sisältäviä videoita. Yleiseksi remixauksen kohteeksi ovat joutuneet YouTuben vanhat, järjettömät klassikkovideot sekä lastenohjelmat. SinäTuubaPaskalle ei ole tarkkaa yleistettyä määritelmää, vaan videon luoja päättää itse haluaako hän luokitella sen SinäTuubaPaskaksi.

STP-materiaali on ollut jo useamman vuoden ajan levottomien öideni ehdoton ratto, tai ainakin sopivasti haavaumia vihmova mauste. Irkissä joku sanoi juuri, että STP edustaa parasta suomalaista videotaidetta aikoihin. En tunne suomalaista videotaidetta erityisemmin (paitsi tietenkin YouTubesta löytyvää), mutta olen silti valmis pistämään nimeni alle; varsinkin kun moisissa lauseissa on aina kysymys retoriikasta, joka pyrkii kätkemään tavattoman epätarkan väitteen. STP edustaa on parasta suomalaista videotaidetta ikinä.

Joka tapauksessa, ja kuten konsensus kuuluu, netin herkkyys ajalle ja virtauksille on omaa luokkaansa ja blaa.  Siksipä jätän usein vähänkin virallisemmat instanssit (kuten taidegalleriat ja lehtikritiikit) suosiolla lukematta, ja suuntaan viraalisemmille vesityksille: kuvapalstoille, tumblr-lokeihin ja YouTuben viiksekkäisiin viemäreihin seuraamaan kaltaisteni virranylitystä. En käytä energiajuomia, osaan halutessani toimia myös lihojen maailmassa ja kennoälyyn siirryttäessä anal-yysiapparaattini tuhoaisi normaalien kuolevaisten hermoverkostot, mutta tämä on minun kansaani.

Siksipä minulle STP:n tai YTP:n satunnaisilta vaikuttavat kollaasit ovat mitä luonnollisinta itseilmaisua & raahaankin jälleen pöydälle myös kaltaisuuden omaan kirjoittamiseeni. Sillä tätä se virikemaailmani ja a-a-a-atshih-aja-tteluni on. Joltain osin. Yötajunnaltaan. Erikseen on hautausmaiden ja luonnon ja patinoituneen esineistön fiilistely ja kasvissyönti, tai istuminen jossain vedessä ja mitä näitä modernismin rippeitä nyt on. Mutta kysymys on rytmityksestä ja aistista; videokollaasit lähentelevät mittaamatonta siinä mielessä, että ne lääppivät musiikkia. Kuten äänirunouskin. Jos haluaa määrittää tai selittää arvottamistaan, tulee korjata niin skaalaa kuin mittalaitettakin. Typerä idea on etsiä koossapitävää narratiivia, tarinallisuutta, yhteiskunnallisuutta tai edes vitsin kärkeä. Typerä samassa mielessä kuin kutsua jotain kokeelliseksi. Kutsuun tuskin vastataan. Myönnän olevani nostalgikko ja retroilija, kun päätoimeni on kirjoittaminen. Voin vain kateellisena vierestä seurata jonnesukupolven massavalumaa.

Toinen viit/episte(emi) on tokiking rap, joka on se postmoderni taidemuoto pär excellence; muuhun musiikkiin ja julkiseksi tarkoitettuihin ääniraitoihin jatkuvasti viittaava ja niistä olentonsa sämp(y)läävä. Koska sitähän STP/YTP:t myös määritelmänsä mukaan tekevät. Ne ovat täysin eksklusiivisesti löydetyistä osista hellästi yllätettyjä ja mestaroituja jäännöksiä ja uusia. Vitsit viittaavat vitseihin, meemit meemeihin, Barbababa in Arabian pampa abbreviating Babar’s balls, kaikki kasautuu ja kumuloituu täksi räike äksi liiste riksi.

Tosin myönnän, että rap on kuitenkin san(om)akeskeistä, vaikka flow’n ja biitin tuleekin pysyä kuosissa. Rytminkäsittely muistuttaa enemmän modernista konemusiikista, ehkä drill & bass tai breakcore? STP-käsitellyt pätkät ovat myös ainoa keinoni lähestyä Salattuja elämiä.


4 kommenttia leave one →
 1. Foley Walker permalink
  6 joulukuun, 2010 11:54 am

  Uppoaako teikäläiseen pasiradio & markorepairs? Kumpi sinusta on kovempi jätkä?

  Tuo yllä oleva salkkari-tribuutti on kyllä tunnelmaltaan maaginen.

  • 6 joulukuun, 2010 12:03 pm

   Kyllä näistä kahdesta markorepairs kaikessa iskemättömyydessään on se kovempi luu.

 2. glaurung permalink
  23 syyskuun, 2012 1:56 pm

  Muistan kyllä miten kola-ollin ja batmanin törmäyttävä sinätuuba-teos nimeltä batman remix tuntui parhaalta videolta (tuskin sen olemisen kategoriaa tarkemmin tarvitsisikaan määritellä) mitä olen ikinä nähnyt, ja saattaisi tuntua edelleenkin.

Trackbacks

 1. STP « Alussa oli sana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: