Skip to content

Yöllä

joulukuu 2, 2010

Muistelen kirjoittaneeni alkuvuodesta päiväkirjaani, että Texas, sakset tulee voittamaan Kalevi Jäntin palkinnon ja pääsemään ainakin Runeberg-ehdokkaaksi. Puolet on täytetty, olen ydinjätteen Nostradamus. Tämä on havainto palkintojärjestelmien logiikasta, ei arvottava kommentti.

Toisaalta hieman on pakko arvottaa, vaikka väitänkin kysymyksen olevan edelleen havainnosta; mikään vuonna 2010 julkaistu teos ei pystynyt kilpailemaan Texasin kanssa, jos ja kun kilpailuun oli ryhdyttävä. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö olisi tullut esimerkiksi muita hyviä runoteoksia (kyllä, pidin myös Janne Kortteisen kirjasta, samoin vaikkapa Raisa Marjamäen Katoamisilmoituksesta, puhumattakaan kanssapoesialaisista). Ainoastaan sitä, että Texas leikkaa liian monen tason lävitse liian vaikuttavasti; yhteiskunnallisen, kokeellisen, materiaalisen (erikoislaatuinen esine), suuri kustantamo, laajuus runoteokseksi, viimeistelyn tarkkuus, tekijän karisma. Teosta on melko mahdoton ohittaa, se tuntuu lähes yhteiseltä omaisuudelta, tuskin vähiten kaiken julkisen puheen sekoittavan metodinsa vuoksi. Se on ihana kirja, tuntuu että olen edelleen jäävi sanomaan siitä mitään.

Harry haki juhlistukseksi lähigrilliltä yhden annoksen auraranskalaisia ja Makuunista ällöttäviä irtokarkkeja. Nämä söimme keittiössämme punaisen joulukynttilän (”laitetaan tuo kynttilä päälle”) valossa, banaanikärpästen keskellä.  Aiemmin illalla olimme syöneet tomaattipastakastiketta, joukossa mustia papuja ja oliiveja. Masentavan väristä sotkua, johon kaadoimme värin vuoksi purkista herneitä. Tulos oli kauhea, jauhoista kivespussimehua. Raejuustopurkillisen jämät onnistuivat neutraloimaan säilykeliemen katkun. Luulen, että raejuustolla saattaa olla lääkehiilen ominaisuuksia.

‎”Helvetin vaikea olla tässä maassa kasvissyöjä, kun lähin kasvista muistuttava syötävä asia on hirvi.”

Pakenen graduni viimeistelyä preerialle ja Malazaniin. Osuuskunta PoEsia perustettiin, keväällä ilmestyvät ensimmäiset kirjat, toivon mukaan myös minun toinen kokoelmani. Lupaan itselleni, etten tee enää kolmatta kirjaa gradua paetakseni, vaan mieluusti vasta gradun jälkeen (tai osaksi sitä). Gradunteon tarpeellisuus- ja järkevyysasteet kirjoittajan ammattiin pyrkivällä ovat nollan luokkaa. Opettajaksi aikovalla mennään jo miinusmerkkisiin lukemiin. Tätä mietin tänään oppiainekokouksessa (kirjoittamisen maisteriohjelma ajetaan alas, tai ainakin yritys on kova), jossa ihmiset pohdiskelivat äidinkielenopettajan ammatin teoriatarpeita.

’Lehtori’ ilmeisesti katoaa nimikkeenä. Vitsiäni sanan tulevasta kaltaisuudesta unikornin kanssa ei ymmärretty, mikä lienee toisaalta jälkeenpäin ajateltuna loogistakin, sillä toisin kuin unikorneja, lehtoreita on sentään joskus ollut todistetusti olemassa.

Mainokset
7 kommenttia leave one →
  • joulukuu 2, 2010 3:19 pm

   joo kyllä tuokin taitaa tuossa olla. mua epäilyttää aina lähtökohtaisesti yliluonnollisten/zombie/alien-lisäkkeiden ymppääminen kohtalaisen ”realistisiin” peleihin. eka thieffikin meni ihan pilalle ku sieltä tuli yhtäkkiä vastaan leijuvia tulipalloja ja aaveita ja zombeja.

   • joulukuu 2, 2010 3:29 pm

    mutta uskon undeadin olevan tiukkaa kamaa, ainakin sitä on kehuttu.

 1. janne permalink
  joulukuu 2, 2010 2:16 pm

  Viinimarja ei ollu vielä ees ehdolla, Leevi kämmäs!

 2. janne permalink
  joulukuu 2, 2010 2:17 pm

  ”Harry haki juhlistukseksi lähigrilliltä yhden annoksen auraranskalaisia ja Makuunista ällöttäviä irtokarkkeja. Nämä söimme keittiössämme punaisen joulukynttilän (“laitetaan tuo kynttilä päälle”) valossa, banaanikärpästen keskellä. Aiemmin illalla olimme syöneet tomaattipastakastiketta, joukossa mustia papuja ja oliiveja. Masentavan väristä sotkua, johon kaadoimme värin vuoksi purkista herneitä. Tulos oli kauhea, jauhoista kivespussimehua. Raejuustopurkillisen jämät onnistuivat neutraloimaan säilykeliemen katkun. Luulen, että raejuustolla saattaa olla lääkehiilen ominaisuuksia.”

  :DDD

  Onnea Harrylle!

Trackbacks

 1. Ryynit perille, jyvät ränniin « Alussa oli sana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: