Skip to content

Urrrrjalan taikayö, osa 2

elokuu 19, 2010

Mutta mikä esikoisseminaarissa varsinaisesti oli niin hienoa? Ilman muuta yhteisöllisyyden tunne. Saatoin vain ihmetellä, miten läheiseksi ja hyväntahtoiseksi pieni ihmisryhmä voi 3-4 päivän aikana kasvaa. Asiaa auttoi tietenkin tapahtuman hoivaava luonne: tulkaa asemalle niin me tulemme tilataksilla vastaan, viekää matkatavaranne huoneisiinne ja tulkaa sitten ottamaan ruokaa, tämä kirjoittaja X:n kirja Y oli valtaisan ihana, ottakaahan välillä kahvia, hakekaa tarpeelliset tavaranne ja tulkaa tuohon pihalle josta taksi vie teidät illanviettoon, tuossa olisi juomia valmiiksi ja ruoka tulee kohta, menkäähän saunaan, aika lähteä nukkumaan, ovathan kaikki mukana? Olen syönyt ja kahvitellut viimeksi niin paljon lapsena mummolassa.

Varmasti myös seudun syrjäinen luonne vaikutti: kukaan esikoisista ei tuntunut tuntevan kuntaa entuudestaan ja vetäjätkin lähinnä sen verran, että ”tuohon suuntaan pellon poikki joitain kilometrejä ja vastaan tulee lopulta joku krouvi, mutta siellä saattaa sitten saada tattiin.” No okei, värittelen vähän, en silti haluaisi kuulostaa täysin kusipäiseltä kaupunkicowboylta. Sitä paitsi juureni ovat Alajärvellä! MINÄ OLEN ISTUTTANUT METSÄÄ JA KUOKKINUT PERUNOITA!

Mutta tähyillessäni Motelli Pentinkulman parkkipaikalla ympärilleni näin vain autoteitä, asfalttikentän keskellä kököttävät majoitusmökit, huoltoaseman, makeistukun (josta eräs ohjaajista osti 15 eurolla 5 kiloa lakritsia herättäen kauhua seminaarilaisten suolistoissa) ja laajoja tasankoja, jotka satojen metrien kuluessa muuntuivat vähitellen joutomaaksi, horisontissa aavistukseksi metsästä. Itse matkat motelli/seminaarirakennuksesta muualle olivat tyyliä ”tilataksilla vartti suuntaan X”; matkoilla en nähnyt varsinaisesti taloja saati ihmisiä, metsäiset sivutiet ja kukkulat aukenivat varoittamatta pieniksi liikekeskuksiksi, lasitehtaanmyymälöiksi tai soisella aukiolla sijaitsevaksi tanssilavaksi.

Jälkimmäinen oli kuin suviseuroihin saapuisi. Tai Tarkovskin elokuvaan. Tai X-Filesin jaksoon.  Siis aluksi. Ruohoinen aukio keskellä metsää, kiiltäviä autoja sievissä riveissä, loppukesän ilta hämärtyy, kaiken yllä laiskasti roikkuva usva. Taustalla kukkulalla puinen tanssilava pauhaa, lämmittelijän ominaisuudessa esiintyvä stand-up -koomikko lopettelee juuri settiään. Kauluspaitoihin ja kukkamekkoihin ujuttautuneet kesäkyläläiset hörähtelevät kohteliaasti. Jälkeenpäin selviää, että nuorehko naiskoomikko on Tampereen ylioppilasteatterista ja on keräämässä kokemusta. Nyt kaikki sympatiani hänelle, mutta keikan aikana rukoilen mielessäni, että setin loppuessa hän ei sano ”olitte mahtava yleisö”.

Lavan takana on suuri muurahaiskeko, jonka näkee illan pimetessä enää taskulampulla. Lippukojusta voi ostaa arpoja, palkintona on esikoisten kirjoja. Ostan neljä arpaa, mutta en voita edes omaa kirjaani. Lavan vieressä on pieni aidattu laari, jolta ei saa antimet käsissään poistua. Esikoiset istuvat laarin penkillä tiiviisti rivissä. Irina tanssii kunnanjohtajan kanssa. Sandra kaataa housuilleni siideriä, kehuu söpöksi ja pyytää hakemaan hänelle toisen. Bändikoroke on lavan ja anniskelupisteen yläpuolella, eräänlaisella parvekkeella. Kosketinsoittajalla on karmeat lyhyet shortsit, oikean jalan taskun valkoinen vuori roikkuu reittä vasten kuin suuri käytetty kortonki. Hän näyttää Antti Muuriselta. Esiintymässä on joku Mattilan sisaruksista, osa biiseistä on skaalattu päin persettä; liian alhaalta tai liian ylhäältä. Tyttö unohtelee sanoja ja katselee anovasti kosketinsoittajaan. Muurinen katsoo kaikkialle muualle. Tytöllä on silti selkeästi faneja, joku kuvaa kännykkäkameralla koko keikan. Onko niissä video-ominaisuuskin? Illan lopuksi Leena erehtyy pyytämään minua tanssimaan, tallaan jokaiselle olemassa olevalle varpaalle. Paluutaksia joutuu hetken odottelemaan, sillä kuski on myöntänyt jollekulle luvan.

Väsyneitä viinilasillisia motellin edessä muovisilla pihatuoleilla.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: