Skip to content

Editoriaali kustannustoiminnasta

elokuu 4, 2010

Kiiltomadon pääkirjoituksessa entinen kustannustoimittaja (WSOY, Tammi) Irina Björkman kirjoittaa alan stressaavuudesta.

”Keskustelu kirjoista ja kirjallisuudesta hujahti muutenkin kustantamossa viimeisten vuosien aikana minimiin. Ehkä puhe ylipäätään. Pikemminkin hakattiin tiliöintiohjelmia, suunniteltiin strategioita, kuunneltiin visioita, mietittiin onko se ja se kirjasarja hyvä brändi, sisustettiin, lanseerattiin ja verkotuttiin. Kirjat alkoivat väistyä.”

Niinpä niin.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. elokuu 8, 2010 7:36 am

    Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg puolestaan: ”Joidenkin ihmisten on vaikeata mieltää, että kirja-alalla samat taloudelliset lait ovat voimassa kuin muillakin aloilla.”

    En tiedä kustantamisesta paljoakaan, mutta onko joskus kaupallisella kustannusalalla joskus todella vallinnut tilanne, että kirjat ja taide olisivat olleet etusijalla? Tai että todellinen taide olisi noussut kansansuosioon ilman kustannusalaa ja sen tekemiä voitontavoitteluun perustuvia päätöksiä?

    • elokuu 8, 2010 11:53 am

      Tuskinpa, mutta ainakin paljon idealistisempaa ja kirjallisuutta ja kulttuuria enemmän arvostavaa se on ollut kaikkein suurimmissakin painotaloissa. Ja nuo vanhat ”mahtisuvut”, jotka ovat kustantamoja pyörittäneet jne. Väittäisin, että suurissa kustantamoissa tilanne on mennyt ja menee, aina vallinneesta kapitalismista huolimatta, silti jatkuvasti entistäkin epäsuotuisampaan suuntaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: