Siirry sisältöön

Behive

12 kesäkuun, 2010

Voin kuvitella, että tietyssä sävellajissa tasaisesti vapisevat torvet muodostavat varsin huumaavan kennotajuntaäänen stadionille, mutta jo vuoden 2009 Confederations Cup osoitti, että ainakin television välityksellä katsotusta jalkapallosta se vie fiilistä hyvinkin vahvasti.

Mehiläiskuoroa muistuttavan äänen suurin ongelma on juuri se, että se muistuttaa ihmisäänen sijasta hyönteistä tai jotain mekaanista. Joka tapauksessa jotain toista tai kasvotonta, minkä lisäksi siitä puuttuu variaatio. Aivan kuin mehiläisen, kärpäsen tai hyttysenkin ääni, ainoa muutos on äänenvoimakkuus; joko se elukka on korvassasi kovana tai jossain lähikaukaisuudessa, hiljaisempana. Koska torvia on ilmeisen paljon ja koska katsojia on luonnollisesti hyvin paljon, on sävel jatkuvaa; toisten vetäessä henkeä toiset puhaltavat, joten meteli on tasainen ja tauoton. Tämä puolestaan syö pois yleisön mukanaelämisen, kuorolaulut, kannustushuudot, suvannot, rytmin.

Samalla tulee väkisinkin mieleen, stereotyyppisesti tai ei, iloiset afrikkalaiset, jotka tanssivat ja puhaltavat torviinsa kansanjuhlan hengessä koko 90 minuuttia, seuraten varsinaisen pelin tapahtumia vain marginaalisesti. Yleisö ja ottelu puhuvat toistensa ohi. Alkuepämukavuuden jälkeen ääneen toki tottuu, se muuttuu tasaisen uhkaavaksi taustahypnoosiksi. Silti se vieraannuttaa yleisön ja kentän tapahtumat toisistaan. Järjetöntä hyönteisefektiä joku jalkapallonvastustaja voisi varmasti käyttää myös banaalina vertauskuvana lajin katsojista.

Noiden soitinten nimi on vuvuzela.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: