Skip to content

Voisiko ironia voittaa?

tammikuu 19, 2010

Uusin aivopieru on tämä patentoitu sarkasmimerkki, jonka yleistymistä tosin jaksan vahvasti epäillä. Ihan jo sen yleisen kaavan pohjalta, että kaikki suuret netti-innovaatiot ovat alkujaan ilmaisia ja muista haluista kuin rahanhimosta syntyneitä. Tietenkään tämä ei ole verrannollinen, koska kysymyksessä ei ole palvelu, ainoastaan yksi merkki. Vieläpä aika ruma sellainen.

Itselläni merkistä tulevat nopeasti mieleen ainakin:
autofellaation taidetta harrastava siittiö
-kuperkeikkaa heittävä, jokseenkin hymyilevä kummitus
imploosiosta kärsivä pieru
-@ (tosin se lienee tarkoituskin)

Herää tietenkin oitis muutamia kysymyksiä: voiko ironia, joka merkataan ironiaksi, enää olla ironiaa, määritelmänkään mukaan? Jotain selkeästi silti tarvitaan kuvastamaan ironiaa, koska muutoin ihmiset helposti loukkaantuvat. Ehkä merkin pitäisi pikemminkin kuvastaa huvittuneisuutta tai jotain sellaista. Entä eikö pelkkä hymiö kelpaisi, tai vaikkapa "silmää iskevä hymiö" 😉 ? Tietenkin kelpaisi ja on kelvannut, mutta kysymys on innovoinnista.

Sinänsä löysin jo itseni Facebookista puolustamassa uutta merkkiä. Tai en varsinaisesti uutta merkkiä (koska se on kuitenkin, viime kädessä, minulle tarpeeton), mutta kommunikaation kehitystä, joka sen taustalla on. Olen jo vuosia itsekin miettinyt äänenpainojen hankaluutta kirjoitetussa puheessa (chatit, IRC, keskustelupalstat, sähköpostit), sillä nimenomaan puhetta se pyrkii olemaan, tavallaan verrannollinen puhelinkeskusteluun. Ja koska en lähtisi väittämään, että sanat sinänsä sisältävät ironiaa tai äänenpainoja, on aika luonnollista, että äänenpainoja kuvastamaan keksitään merkkejä. Tämähän on tavallaan verrannollista vaikka "HI-DAS-TA" -tyyliseen kielenkäyttöön. Nykyteinit ovat syntyneet aikaan, jolle hymiöt ovat peruskamaa. Poikkeaako ironiamerkki loppujen lopuksi kovinkaan paljon huutomerkistä tai kysymysmerkistä?

Toki voidaan väittää, että teksti voi olla ironista ilman merkkejäkin, mistä varmaankin pitää johtaa, että sanojen ja lauseiden kontekstilla ja järjestyksellä on mahdollista luoda ironiaa muistuttavia ketjuja. Varsinaisesti ainakaan minä en kuitenkaan tiedä mikä ironia on tai missä se on, jos asia pitäisi selittää jollekulle. Jos en tunne puhujaa (kirjoittajaa), voi loppujen lopuksi olla mahdotonta sanoa, onko hän tosissaan vai ei. Kannattanee myös erottaa "taideteksti" normaalista arkikommunikaatiosta, jos siis haluaa jotain tehokkaasti kommunikoida.

Kiinnostavin kohta uutisessa on, että nyt kuurotkin voivat lukea sarkasmin helpommin. Varmasti aivan totta, jossain tapauksissa, mutta myös hyvin alentuvaa. Eikö tuokin sitä paitsi latista ironiaa? Hauskana sivujuonteena mieleeni tulee Mass Effect -konsoli/tietokoneroolipelin elefanttimainen elcor-rotu, jonka oma kieli perustuu pikemminkin feromonien ja ruumiinliikkeiden kuin äänensävyn käyttöön. Ihmisille puhuessaan äänensävyltään täysin monotoniset elcorit yleensä lisäävätkin lauseensa alkuun jonkin määreen, tyyliin "innostuneesti", jotta puhekumppani osaisi tulkita intentiot ja tunteet paremmin.

   

Mainokset
4 kommenttia leave one →
 1. Nimetön permalink
  tammikuu 19, 2010 9:29 pm

  Ei pidä unohtaa, että mahdollisuus käyttää sarkasmimerkkiä ironisesti (tai ironiamerkkiä sarkastisesti) avaa kiintoisia uusia, hmm, mahdollisuuksia.
  tsalo

 2. tammikuu 20, 2010 5:08 am

  Musta nää vähän vakiintuneemmat merkit on parempia: http://en.wikipedia.org/wiki/Irony_mark

  • Nimetön permalink
   tammikuu 21, 2010 11:13 am

   Kummaa, tiedä häntä josko kuvaavaa: itsekin unohdin, että kyse on ikivanhasta ideasta – kun avasin tuon Wikipedia-sivun, se paljastui vanhaksi tutuksi.
   tsalo

Trackbacks

 1. Kuollut ai/ne hymyilee « Alussa oli sana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: