Skip to content

Noxuttelua

elokuu 26, 2009

Luen kännykkäni taskulampun valossa Taneli Viljasen Kaksiosaisen miehen loppuun. Luin. On siitä jo tunti, kannettavan koneen ruudun vastavaloon. Esimerkiksi Facebookin valkoisuus hohtaa pimeässä hyvin. Miksei myös tyhjä tekstitiedosto, tai tyystin valkoinen ruutu. Kätevän ihmisen tunnistaa siitä, miten typerän pitkälle hän on valmis menemään funktionalisoidakseen pienimmätkin asiat. Puhun itsestäni tällaisena ihmisenä tietyin varauksin. Pyrin pikemminkin puolivillaisuuteen. Tunnen ihmisiä, jotka olisivat valmiita kirjoittamaan jonkin koodinpätkän tai ohjelman tätä tarkoitusta (pimeässä lukemista, tai siis sen estämistä) varten. Oikeastaan se olisi sympaattisempaa kuin mitä toivoin ilmaisevani. Puolivillaisuus on virityksissä elimellisen tärkeää. Tarkoitan jotain tällaista. Antti Nylén kirjoitti aiheesta jossain esseessään taannoin. Tekisi mieli koettaa kotikutoisuuden psykoanalyysia, mutta säästän lukijaa ja itseäni. Tarkovski sanoi, että haluaa elokuviinsa likaa, koska liassa on totuutta. Käytetään sitä ontuvana analogiana. Lisäksi en halua naputella tämän enempää.

Sillä meneillään, juuri nyt, on (oulipolainen, jos niin haluatte) kirjoitusrajoite: kannettava kone, jolla kirjoitan sijaitsee yksiössä, joka on kuin suuri huone. Vessa/suihku on oven takana ja keittiöön pääsisi suojaan 180° verran. Mutta en halua kirjoittaa vessassa tai keittiössä. Näyttö hohtaa kirjoitusalustan valkoista ja näppäimistö päästää ominaista jutusteluaan, kuin kitalaen ja kielen naksuttelua. Tarkoitan sylkikuplien poksahteluun perustuvia pyöreitä ääniä. Viljasen kirjan viimeisiä sivuja lukiessani (minulla oli kusihätä ja) kattoon piirtyi valtava varjo päästäni, käsistäni ja kirjasta, sillä kännykkäni valo oli hyvin lähellä päätäni ja kirjaa. Kännykkän leditaskulampun valo on tasaisempi kuin kannettavan oikkuilevan näytön hohde. Viljasen kirja on sympaattinen ja kotoisa. Luulen sen johtuvan siitä, että Viljanen taitaa olla eräänlainen hengenheimolainen. Hänen kirjoituksensa tuntuu osin varsin tutulta. Olen ihmeissäni siitä, että pääsen lukemaan sellaista kotimaisen kustantamon julkaisemana. Siis kotimaisena kaunokirjallisuutena. Kyllä tällaista on käännöksenä julkaistu ja julkaistaan, mutta että kotimaisena.

Patjalla lattialla nukkuva ihminen (sänky on meille kahdelle liian kapea) lainasi Viljasen kirjan kirjastosta, koska piti sen kannen omalaatuisesta muodosta. Se on kieltämättä hieno esine, kuin jonkinlainen taskuversio Tuli & Savun numerosta. Tunti sitten huokaisin helpotuksesta, sillä maiskuttavista äänistä päätellen nukkuja on nukahtanut. Hän tekee suullaan noita ääniä ainoastaan unissaan (tai ehkä unen rajamailla) ja muissa rajatiloissa. Pidän tuosta piirteestä hirmuisesti. Se ääni vapahtaa minut. Tuntia myöhemmin toivon, että naputtelu ei häiritse häntä. Suljin jo television, koska se sirisee. Vaaleat värisävyt sirisevät enemmän kuin tummat, valkoinen suorastaan huutaa. Kuin laatikollinen digitaalisia heinäsirkkoja, joissa on häiriöitä. Niiden siluetit voisivat välähtää hetkeksi mustavalkoisena tai lumisateena. Tai jotain.

Egyptiin liittyvistä vitsauksista jatkaen: ruudulla vilisti sirinän taustoittamana huonosti animoituja koirasotureita (vai oliko Anubis shakaali?) Egypti, myös CGI-Egypti, on pyramidinkeltainen ja tämän television mielestä värisävyltään äänekäs. Muumion paluu on kauhistuttavaa munakokkelia ja Stephen Sommersilta tulisi kieltää elokuvien tekeminen. Onneksi Lasipalatsin surrealisminäyttelyssä näytettiin Maya Derenin Meshes of the Afternoonia. Jos David Lynch ei ole varastanut suurta osaa ideoistaan tuosta mainiosta lyhytelokuvasta, syön likapyykkini. Yves Tanguyn teosten maalipinta on todella vaikuttava. Jostain syystä Tanguy on Escherin ohella ainoa taiteilija, joka on saanut minut spontaanisti miettimään syvyysperspektiiviä kuvataiteessa.

Entä sitten Julia Robertsin vartalo Pretty Womanissa? Tai siis Shelley Michellen, sillä hän on Robertsin body-double luultavasti kaikissa seksuaalisissa kohtauksissa, joissa Robertsin kasvoja ei näy. Onko se huijausta? Onko se elokuvakerronnan logiikan vastaus fantasiaan; kun sinä nait tyttöystävääsi/vaimoasi/miestäsi ja kuvittelet hänen tilalleen jonkun toisen, me luulottelemme sinun katsovan Julia Robertsin sääriä, vaikka katsotkin Shelley Michellen. Andrzej Zulawski (joka ei liity Pretty Womaniin mitenkään) sanoi joskus, että näyttelemistä on kaikki, mikä ei tapahdu todella. Siksi hän ei voisi kuvata aitoja seksikohtauksia, sillä se veisi näyttelijän jonkinlaiseen aliseen maailmaan, johonkin rinnakkaistodellisuuteen. Porno on asia erikseen. Siitä puhui Zizek jossain muualla, luulen joskus kirjoittaneeni aiheesta. Olen nähnyt videopätkiä, joissa ihmisiä kuolee oikeasti.

Valeria Golino hylkäsi Vivianin roolin.
Molly Ringwald hylkäsi Vivianin roolin.
Al Pacino hylkäsi Edwardin roolin.
Daryl Hannah hylkäsi Vivianin roolin.
Christopher Reeve hylkäsi Edwardin roolin.
Albert Brooks hylkäsi Edwardin roolin.
Jodie Foster oli kiinnostunut näyttelemään Vivianin roolin.
Sylvester Stallone hylkäsi Edwardin roolin.
John Travolta koe-esiintyi Edwardin roolia varten.
Sandra Bullock hylkäsi Vivianin roolin.
Winona Ryder joutui hylkäämään Vivianin roolin, koska oli ohjaaja Gary Marshallin mielestä liian nuori.
Samoin Drew Barrymore.
Kristin Davis hylkäsi Vivianin roolin.
Jennifer Connelly hylkäsi Vivianin roolin.
Brooke Shields koe-esiintyi Vivianin roolia varten, mutta Marshall erotti hänet.
Sarah Jessica Parker hylkäsi Vivianin roolin.
Uma Thurman koe-esiintyi Vivianin roolia varten.

 

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. Nimetön permalink
    elokuu 27, 2009 5:54 pm

    minä tiesin sen. kirja täältä tulee

  2. Nimetön permalink
    elokuu 27, 2009 5:54 pm

    minä tiesin sen. kirja täältä tulee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: