Skip to content

Se tuntuu tarttuvan

elokuu 16, 2009

Koetan lukea Manuel Puigin Hämähäkkinaisen suudelmaa, mutta siitä ei tahdo tulla mitään, sillä pilkutus tulee jatkuvasti lävitse. Ei siksi, ettäkö kirja olisi pilkutettu väärin, vaan siksi, koska olen lukenut oman runokokoelmani vedosta millimetrin tarkasti. Ensin latomisongelmien, sitten kirjoitusvirheiden ja lopulta pilkutusvirheiden varalta. Pilkutus on astetta kinkkisempi juttu, koska olen aina ollut tarkoituksellisen suurpiirteinen välimerkkien käytön suhteen. Mutta yhtäkkiä minut valtasi halu pilkuttaa kielioppisääntöjen mukaisesti ne runot, joissa ei ole tarkoituksellista rikkoa kielisyyttä vastaan. Useissa runoissa rikotaan, useissa ei ole juurikaan välimerkkejä. Jossain kohden menee haamuraja, jota en oikein osaa määritellä. Joka tapauksessa puhumme alle kymmenestä pilkutusvirheestä, jotka kirjaan juuri korjasin. Varmasti sinne joitain jäi. Se on oikeastaan yhdentekevää, koska luultavasti vain äidinkielen opettajat huomaavat ne, mutta neuroottisuus iskee juuri näissä tilanteissa.

Ja nyt Puigin proosa redusoituu vain kasaksi virkkeitä, joita pilkut nikamoivat. Tämä tietoisuus tekee lukemisesta mielivaltaista, sukua sanan toistamiselle. Tiedättehän, kun jotain hokee tarpeeksi kauan, menettää se merkityksensä ja aivo meinaa kaatua sisään. Lisäksi tässä mielimoodissa häiritsee se, että Puigin kirja ei ole lainkaan kaunis esineenä kun sen avaa. Se ei ole galleria (tarkoitan galleriaa ideaalina, en käytännössä: taidegalleriat ovat usein kammottavia) tai tila, sen aukeamat eivät leiju ja jatku. Kenties ainoastaan lukemalla (jos sittenkään). Miten tylsää.

En tiedä onko se jo vaatimus; että kirjojen sivut myös näyttävät kiinnostavilta. Minulle se alkaa olla. Luulin että se pätee vain runouteen, mutta hyvänen aika, se tuntuu pätevän myös proosaan. Kenties vasta tämä on se kuvan todellinen tuleminen…  

[edit:] ei pidä käsittää väärin: Puigin kirja on itse asiassa aika hyvä.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: