Skip to content

Kerätään lisää Watchmen-arvosteluja

huhtikuu 13, 2009

Ilja Rautsi koettaa siirtää arvostelussaan Watchmenin katsomisen metatasolle ja oikeuttaa leffan latteuden jonkinlaisena trikoosankarifetisismin todentamisena. Sinänsä ihan hauska ajatus, vähän tuollainen žižekiläinen tulokulma. No hyvä, tämä kaikki on läsnä jo Mooren sarjakuvassa ja ylipäänsä kaikessa supersankarisarjakuvassa, mutta tärkeämpää onkin asian vääntäminen rautalangasta: taustalla on ajatus, jonka väkivallan ja fetissien yhteyden haluun ymmärtää paremmin, jos väkivallasta ja fetisseistä jalostetaan ajanmukaisia versioita, jolloin pääsemme kellumaan niissä.

"Lopullinen tyyli on kuitenkin kajahtanut kollaasi elokuvan 40 vuotta kattaman ajanjakson pop-kulttuurista, muussattuna yhteen ja survottuna läpi 2000-luvun sarjakuvaelokuvan mankelista."

Se myös tuntuu koskettavan meitä enemmän ja olevan jotenkin lähempänä meitä, koska antaa myöten meta-apparaatillemme ja estetisoidun väkivallan tunnisteellemme ja on siten, loppujen lopuksi, täysin turvallista ja kotoisaa, hyvin konservatiivista.

Rautsin pointti on ihan hyvä, varsinkin kun tuunaan sitä omiin tarkoitusperiini sopivaksi. Jostain tällaisesta on epäilemättä kysymys. Sanotaanko, että se on sellainen 120 miljoonan dollarin arvoinen psykoanalyyttinen pieni pointti.

Mainokset
4 kommenttia leave one →
 1. huhtikuu 12, 2009 11:03 pm

  Watchmen-fiksaatiosi hämmentää minua.

 2. huhtikuu 12, 2009 11:03 pm

  Watchmen-fiksaatiosi hämmentää minua.

 3. huhtikuu 12, 2009 11:14 pm

  hihii!

 4. huhtikuu 12, 2009 11:14 pm

  hihii!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: