Skip to content

1+2

lokakuu 7, 2008

Äh, olin jo innoissani että pääsen kirjoittamaan kiinnostavia huomioita Edward Yangin upeasta Yi yistä, mutta ilmeisesti ne ovat yleismaallisia, sillä Soikkeli oli sanonut jo kaiken ja vielä enemmän pirun hyvin kirjoitetussa ja monitahoisessa arvostelussaan. Kirjoitan silti jotain, vaikka vain naputtelemisen riemusta.

Erityisesti pidin kuvakerronnasta, vähän kuin nykyaikaan tuotua Ozua (myös kamera liikkuu minimaalisesti Yangilla), tilalle vain annetaan vieläkin enemmän…tilaa. Henkilöt kuvataan jatkuvasti niin kaukaa ja pieninä osina maisemaa, että heidän kasvonsa unohtaa, eikä niillä oikeastaan ole väliäkään (aivan kuin kirjoissa..). Aiemmin koettu voi laajentua näissä otoksissa, katsojalle maisema on tapahtumapaikan lisäksi sekä maailma, ajan kuluminen, kuin meditatiivinen kuva. Usein ympäristön metelin lisäksi kuulee vain dialogin, joka antaa tarvittavan tuen. Tästä seuraa omituisen rauhallisia otoksia, joita katsoessa mietiskelee ja rauhoittuu, selvittää ajatuksiaan, sekä elokuvaa koskevia että elokuvan herättämiä, muistista kaivamia.

Kaksoisvalotus jatkuu (Soikkelin huomaaman, henkilöiden nimeämiseen asti ylettyvän Ying-Yang -nimikikkailun lisäksi) useissa kohtauksissa, jotka ovat täynnä läpinäkyviä ikkunoita, peilaavia pintoja tai peilin kautta kuvattuja otoksia. Usein tämä tekniikka toimii siten, että valoisissa ja lämminsävyisissä sisätiloissa olevat henkilöt ovat kameran edessä (joskin yleensä tavallista kauempana) ja ikkunan kautta heijastuu kylmempisävyinen kaupunki, kaupungin valot.  

Nämä seikat eivät pelkästään selitä sitä, miksi Yi yi on toistaiseksi 2000-luvun parhaisiin lukeutuvia elokuvia. Harmi että Yang kuoli viime vuonna, hän ei ehtinyt täyttää kuuttakymmentäkään.  

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: