Siirry sisältöön

Surkeaa vikinää kahdesta reiästä

18 tammikuun, 2008

Mitä tapahtui Jyrki Lehtolalle?

Nuoren Voiman uudessa Deleuze-teemanumerossa Lehtola ja Markku Eskelinen muistelevat 20 vuotta sitten julkaisemaansa Jäkisanat: Sianhoito-opas -kirjaa, joka on edelleen hyvin keskeistä kamaa jos olet kirjallisuuden tai filosofian opiskelija ja täysin keskeistä kamaa jos olet mitä tahansa muuta ja kiinnostunut kirjallisuudesta ja filosofiasta.

Eskelinen sentään yrittää reflektoida ja sanoa tiedollisesti jotain älykästä viimeisestä 20 vuodesta. Sinänsä hän on keskittänyt vimmansa ergodisen digikaman akateemisen tutkimisen puolelle, mikä on juuri niin vaaratonta kuin miltä se kuulostaakin. Ja minä sentään silloin tällöin kulutan sitä kamaa. Digi syö ihmiset ja koodaa taidemuodot joka tapauksessa. Ja ei siinä mitään vikaa ole, Eskelinen tekee sitä mistä tykkää ja pukkaa sentään ulos ”merkittävää” tutkimusta. Suomi vain samalla menettää yhden vihaisen ja älykkään esseistin koskien  valtavirtakirjallisuutta, tai oikeastaan mitä tahansa ”perinteistä” ajattelua. Mutta ehkä tulee vielä aika, jolloin kiitän Eskelistä hänen tutkimuksistaan. Itse asiassahan tämä on vain laiskurin höpinää: akateemisia tutkimuksia ei saa käsiinsä niin vaivattomasti kuin yleisillä markkinoilla julkaistuja esseekirjoja, eikä akateemisessa tutkimuksessa saa niin estottomasti haukkua ja alentaa perustelemattomasti. Toisin sanoen akateemiset tutkimukset eivät ole hauskoja

Mutta Lehtola, tuo sianhoidon vihainen skitsoanalyytikko (ex-), osoittaa silkkaa resignaatiota mitä tulee mihinkään ylevään. Hän vähättelee ja mollaa muutamalla lauseella kaiken Jälkisanoihin liittyvän, en tiedä miksi. Varmaan siksi, etteivät juppituttavat nauraisi itseään tärviölle. Surullista lukea tällaista vihaa kirjallisuutta ja tutkimista kohtaan lehdessä, joka on omistettu Deleuzelle, tuolle ajattelun ja taiteen ylikellottamisen umpikahelille esitaisteilijalle. Oliko filosofian ja kirjallisuuden hylkääminen ihmisten haukkumiseen keskittyvän viihdekolumnistin ammatin vuoksi todellakin niin hyvä valinta?

2 kommenttia leave one →
  1. 18 tammikuun, 2008 11:10 am

    Lehtolasta
    Kuinkahan moni häpeää vanhuksena miehuutensa kyynisyyttä?

  2. 18 tammikuun, 2008 11:10 am

    Lehtolasta
    Kuinkahan moni häpeää vanhuksena miehuutensa kyynisyyttä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: