Siirry sisältöön

Kirjoittaja kuolee analyysihalvaukseen Finnconissa

14 heinäkuun, 2007

Hyvä jumala, ei ikinä enää. En ole tajunnut, miten tolkuttoman suuri alakulttuuri cosplay/manga/fantasia -touhu on 12-vuotiaiden tyttöjen keskuudessa. On siellä seassa tietenkin muutamia poikiakin, mutta poikien on vaikeampi löytää itselleen mitään mallinnettavaa japanilaisesta syöpäkulttuurista: se kun keskittyy lähinnä niihin vähäpukeisiin ampiaisvartalotyttöihin. Sitä paitsi pojilla ei tunnu olevan noin nuorena pokkaa. En tiedä onko se kulttuurisidonnaista, biologista vai mitä helvettiä se on. Lukiossa sitten kyllä viimeistään larpataan ja leikitään kaveriporukassa homoa, mutta tietenkin vain vähän kaljaa kitanneena. Suomalaisten kaljamahaisten hevimiesten irvokas nakuilu ja pseudohomostelu on sinänsä jännä ilmiö erikseen, se liittyy jotenkin kalevalaisen äijäkulttuurin ja nykyaikaisen itseironian ristisiitokseen.

But I digress. Minihameisiin, vessapaperirulliin, peruukkeihin, räikeisiin sukkahousuisin ja vanhempien rahoihin pynttäytyneitä lolitakomplekseja putoili puista ja syntyi kastepisaroina ostelemaan roskapaperille painettuja teollisuussarjakuvia sekä japanilaisia värikyniä, joilla voi värittää niitä sarjakuvia. Tolkuttomiin platformeihin ja kireisiin hameisiin sonnustautuneita tyttöjä katsellessa syntyy kohdallani vähän samaa reaktiota kun katsellessa vastasyntyneitä varsoja, miten ne yrittävät kävellä, vaikka niillä ei ole vielä oikestaan minkäänlaista suhdetta kehoonsa. Tämä on muutenkin sitä naamiaispukujen metafysiikkaa: se asu vaikuttaa aluksi hyvältä ajatukselta, mutta puolen tunnin päästä tajuaa, että se on myös helvetin epämukava ja siinä pitäisi viihtyä koko ilta. Sitä paitsi asujen tuoma yksilöllisyys katoaa välittömästi tilassa, jossa erottuvia yksilöitä on tuhansia. Tietyn määrän jälkeen kaikki muuttuu samantekeväksi, ihan jo sen vuoksi että aivo ei ehdi rekisteröidä kaikkea. Oli siellä sitten joku  varta vasten tuotu jrock-bändikin, eli pieniä ja ääristailattuja japanilaisia nuorukaisia seisoskelemassa ja juttelemassa keskenään. Tietenkin supersankarilaumat olivat kerääntyneet yhteen ympäri Suomea, tällaiset tapahtumat ovat varmasti omiaan lukemattomille irc/keskustelufoorumi/fanijärjestö -miiteille.

Sinänsä minulle pitäisi olla samantekevää luovatko varhaisteinit identiteettiään länsimaisten massameemien vaiko japanilaisten vastaavien kautta, mutta siinä on jotain lähes fyysisen irvokasta, miten länsimainen kulttuuri ensin valtaa Japanin ja tulee sieltä sitten bumerangina takaisin, mutta japanilaisten kasvaimien kuormittamana hybridisenä tuhlaajapoikana, joka ei ole kotonaan yhtään missään. Kiinalaiset ja japanilaiset juoksevat kilpaa silmäluomileikkauksiin eurooppalaisten silmien toivossa, länsimaalaiset kirjakaupat hukkuvat mangaroskaan. Tämä on sitä kulttuurivaihtoa.

Itse Finncon-scifitapahtuma tapahtui luentosaleissa ja paneeleissa, jotka olivat niin tolkuttoman tylsiä ja otsikoiltaan ennalta-arvattavia ja ainakin tämän kirjoittajan osalta jo noin 30 kertaan mietittyjä, etten viitsinyt mennä istuskelemaan huonoilmaisiin huoneisiin. Ja minä en edes ole mitenkään aktiivinen scifiharrastaja. Luen scifiä silloin tällöin rentoutumustarkoituksessa ja yleissivistävästi, jonkinlaisena genrekirjallisuutena. Eikö tällaisen siis pitäisi olla asianharrastajillekin tylsää ja itsestäänselvää? Mutta tuntuu pelottavan usein siltä, että scifistitkään eivät ajattele omia positioitaan tai suhtautumisensa syitä lainkaan, tai sitten varsin ennalta-arvattavista ja kapeista suunnista. [edit: joskin jälkikäteen vasta huomasin, että tapahtuman yhteydessä olisi ollut myös scifi/fantasiatutkijoiden kokoontuminen, johon oli pyydetty papereitakin; siellä se minun kannaltani relevantti matsku olisi ollut)

Seurasin yhden paneelikeskustelun aiheesta ”myytit scifissä” ja 45 minuutin aikana yhden aktiiviharrastajan, yhden kirjallisuudenopiskelijan ja yhden kustannustoimittajan suusta tuli pöytälaatikkomutustelun ja hölmöyden (viimeisimmästä vastasi kustannustoimittaja yksin, huomaa taas että kustannustoimittajan tehtävä ei ole etsiä taidetta, vaan kivoja lukukokemuksia) lisäksi ehkä kolme kiinnostavaa ajatusta. Tai sanotaan että yksi ja puoli, koska puheenjohtajana toiminut Markku Soikkeli, oikeasti nerokas mies, pisti ne kaikki enemmän tai vähemmän alulle. Aiheesta voisi kirjoittaa toisen merkinnän, mutta lyhyesti ne kiinnostavat, eli: singulariteetti ilmiönä (miksi se on, mitä se käsittelee, mitä se tarkoittaa, mitä se kertoo) ja uutena myyttinä uudessa scifikirjallisuudessa, myyttien kierrättämisen a) mielekkyys ja b) mielettömyys (tästä päästään minulle sopivasti ironiaan ja postmoderniin variaatioon) ja lopulta oikeastaan aiheeseen liittymätön ajatus (lähti muuten kustannustoimittajan suusta, joten otetaan vähän haukkuja takaisin) siitä hämärästä pinnasta ja määrittelemättömästä materiasta, jota ei pysty sormella osoittamaan ja jonka taideteos tarvitsee, jotta se olisi taideteos.


[edit: unohtui kirjoittaa siitä, miten Finnconin kaltaiset suuret tapahtumat eivät oikein aktualisoidu minkäänlaiseksi kokonaiskokemukseksi (jollaista niiltä ehkä odottaa), vaan aina ne vaan kävelee ja laahustaa läpi ilman että käteen jää oikeastaan mitään. Toinen vastaava oli taannoinen Yläkaupungin Yö. Ehkä kysymys on vain luoduista ennakko-odotuksista, se illuusio siitä että nämä tapahtumat ylipäänsä olisivat jotenkin ”kokonaisia”.]

2 kommenttia leave one →
  1. 15 heinäkuun, 2007 6:24 pm

    iii. Tänpäivän Hesarin lolita-jutussa oli yksi mun oppilas.

  2. 15 heinäkuun, 2007 9:34 pm

    Hehee, Animecon-neitsyys menetetty, tervetuloa helvettiin. Itse suhtaudun Finncon-ohjelmaan kepeänä viihteenä, en niinkään uutta uskomattomuutta avartavana supersisällöllisenä pohdintana. Kyllä sinne aina sitten jotain älykästä livahtaa (ei tosin niihin numeroihin joihin minut on värvätty).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: