Siirry sisältöön

kun kiipesin omenapuuhun

14 elokuun, 2006
tags:

Näin unta, jossa joku ilmeisen merkittävä englantilainen henkilö oli kuollut ja meneillään olivat hautajaiset. Tai ehkä pikemminkin hautajaisten valvojaiset tai muistoillalliset, ihmiset olivat kauniissa puutarhassa joka oli täynnä puutarhakalusteita ja omenapuita. Tämä kaikki tapahtui aikana, joka vastaa ehkäpä 1930-lukua.

Hautajaisissa oli läsnä myös George Orwell, joka minä tavallaan olin. Hän/minä huomasi yhdessä puista jotain ja sai idean. Orwell lähti kapuamaan puuhun halausotteella, jalat tiukasti saksina kuivan ja hilseilevän rungon ympärillä. Muut juhlijat/surijat kummastelivat ja varoittelivat, ettei George katkoisi luitaan. Orwell pääsi haluamalleen kohdalle ja asettui yhdelle oksantyngälle niin, että se meni hänen pakaroidensa väliin kuin häntä ja osittain hänen reisiensä väliin. Kuitenkin niin, ettei oksaa näkynyt etupuolelta lainkaan. Tässä asennossa hänen onnistui riippua puussa kuin ristillä, kuin leijuen ilmassa. Hänen takanaan molemmin puolin, suorassa suhteessa katsojiin, oli puussa jonkinlaiset enkelin siivet, jotka nyt näyttivät kuin ne olisivat olleet Georgen omat siivet. Orwell heilutteli käsiään hitaasti kuin lentääkseen ja väkijoukko hurrasi iloissaan ja kaihoisasti tälle kauniille eleelle.

Jo unessani vannotin itselleni, että tämä sinun pitää kirjoittaa ylös vaikkapa runomateriaaliksi. Herättyäni kuitenkin ymmärsin, ettei puussa olevissa enkelin siivissä (tai siivissä ylipäätään) ole mitään järkeä. Unessa ne tuntuivat tietenkin täysin luonnollisilta ja niiden hyväksikäyttäminen tällaiseen surutyöhön nokkelalta, kuin johdatukselta. Aamupalalla istuessani kuitenkin tajusin, että juuri siksi siitä oivallisen runon saattaisi saadakin.

One Comment leave one →
  1. 14 elokuun, 2006 10:57 am

    On kieltämättä vänkää, miten unissa helvetin hyviltä ja järkeenkäyviltä, ahaa-elämysmaisilta tuntuvat kuvat ja tilanteet jotka yrittää vannottaa itsensä muistamaan ja panemaan muistiin, ovat herättyä täysin järjettömiä. Olis mielenkiintoista yrittää kirjoittaa pidempi kokonaisuus unen havaintoasennoista, tietenkin sellaisessa määrin kuin ne pystyy säilyttämään..
    (mä näin viime yönä unta Eyes Wide Shutin katsomisesta, se koostui pääasiassa helvetin hidastempoisista ja avarista luontokuvista (öm, uneen sisäänkirjoitettu kaksimielisyys? :P) joista sain (unessa) valtavan inspiraation joka kuului: ”hevosen kaviot eivät ole samaan aikaan maassa”. örp.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: